VANDRETURE 2020
Kalundborg kommune
Print
Gem
Sporet ved Tissø
Turlængde 3,5 km
En middelsvær tur
Fortælletur
Startdato: 26. aug 2020 kl 11:00
Slutdato: 26. aug 2020 kl 13:00
Sporet ved Tissø er en natursti på 3,5 km der fører gennem et spændende landskab, dannet af den sidste istid, brugt af vikingetidens mennesker og i dag rigt på både plante- og fugleliv. Så kom og hør fortællinger om dødishullet Tissø, vikingernes liv i området og den rige natur.

Turen starter ved parkeringspladsen ved Formidlingscenter Fugledegård, hvor du kan nyde den smukke udsigt udover Tissø med det levende fugleliv.   

Turen fører dig bl.a. forbi storgården på Bulbrogård, der blev bygget i midten af 500-tallet og har haft en højde udover det sædvanlige. Gården brændte ned engang i sidste halvdel af 600-tallet. I dag er der ikke så meget at se, men turen fører dig videre til markeringen af en ny gård, der blev opført ved Fugledegård lige efter og som var i brug indtil slutningen af vikingetiden. Her er der fundet en 48 meter lang vikingehal! 

Du kommer også forbi selveste Tissø-ringens fundsted, der er det største enkeltstående guldfund vi har i Danmark fra vikingetiden.  

Derudover kommer du forbi steder, hvor der er fundet spor efter vikingernes værksteder, vikingernes ofringer og halshugninger i middelalderen.   

På vejen rundt langs områdets korn- og græsmarker, pilesumpe, enge og åbrinker vil der blive fortalt om de forskellige planter, der er at finde, og som måske også blev brugt af vikingerne til mad og medicin. 

Turen vil uden tvivl byde på en naturoplevelse hvad angår fugle, da der altid er mange fugle at se på og omkring Tissø. Hele året rundt ses knopsvaner, grågæs og gråænder, og søen er året rundt jagtrevir for det havørnepar, der har rede i nærheden. Også rød glente kan ligesom de mere almindelige musvåge og tårnfalk ses året rundt. Om vinteren besøges søen ikke sjældent af vandrefalk og blå kærhøg, og i sommerperioden – især april-maj og august-september – er der god chance for at se fiskeørn.? 

Turleder:Peter Jannerup / 5953 5243 , Julie Dam-Larsen
Turarrangør (ansvarlig for tur): Naturpark Åmosen og Kalundborg Kommune
Kontaktperson: Julie Dam-Larsen
Telefonnummer: 23885396
Naturpark Åmosen

Vi anbefaler solidt fodtøj. 

Startsted:
Naturpark Åmosen, Fugledegård, Bakkendrupvej 28, 4480, St. Fuglede